Konspirationsteorier – Inte den skarpaste kniven i lådan

Skillnaden mellan konspirationer och konspirationsteorier

Något som kommer fram allt oftare är diskussioner om alla de tänkbara konspirationsteorier som finns. Naturligtvis kan detta vara ett mycket intressant, underhållande ämne och kanske till och med framkallar spännande diskussioner. Detta såvida du känner till skillnaden mellan en konspiration och en konspirationsteori. En konspiration är något där det med tydliga fakta kan klarläggas att det förhåller sig på ett visst sätt. Naturligtvis kan det finnas en tro på att vissa grupper konspirerar med varandra, men detta kommer fortfarande då bara att vara en teori. Det är då precis vad alla uppseendeväckande konspirationsteorier är. Dessa är enbart teorier som inte kan bevisas med några grundläggande fakta. Oftast är de då också något som är så uppåt väggarna, att det redan när du hör rubriken låter otroligt.

Det är populärt med konspirationsteorier

Trots detta så är konspirationsteorier något som kraftigt växer. Här kommer den ena som är mera uppseendeväckande än den andra. Naturligtvis så kommer det att finnas olika saker som hänt, där detta inte går att förklara eller det funnits en lösning på. Vanliga människor med sans och vett kallar detta för ett mysterium. Det finns dock de som går ett steg längre, och försöker hitta förklaringar som inte riktigt stämmer eller som vill förklara det riktigt obskyra, vilket i sin tur lägger grunden för en eller flera konspirationsteorier. Om nu alla dessa paranoida människor var ägare av en nyhetsbyrå eller en nyhetstidning, så skulle detta gå att förstå. Vanligtvis handlar det oftast om helt vanliga människor, som fullständigt förlorat all vett och sans. Många av dessa lever också i rädsla av att vara jagade då de enligt sig själva vet för mycket. Ja, förmodligen är de jagade av människorna med den vita jackan.

Övertyga pseudoteoretikerna med sanningen

Om du är intresserad av alla de olika konspirationsteorierna som finns, så behöver det inte nödvändigtvis betyda att du tror på dem. Kanske vill du istället ha kött på benen för att ifrågasätta dem. Konspirationsteorier kan i vissa fall rentav vara underhållande att följa. Dessvärre finns det många som är övertygade om att det finns en stor sanningshalt i alla olika sorters konspirationsteorier, som till exempel att månlandningen var fejk. Vad du i så fall bör göra är att bygga en förståelse för varför konspirationsteorin kan ha grott från första början, samt ta till dig vad tryckpunkterna i teorin är, för att bättre veta vilka punkter du skall attackera när du argumenterar med en konspirationsteoretiker och försöker övertyga denne om att vad hen tror på är fel och ren gallimatias.